HONUNG

Information om Säker Honung, Honungsbedömning m.m.

YMP TILL 30 KG HONUNG

Ta 3 hg kristalliserad honung + 8 hg okristalliserad,  båda ca 20 grader och rör tills blandningen är slät och fin.

Ställ denna (YMP start) sedan i kyl eller sval, ca 10 grader varmt.  Rör den väl var 4-8:e timma tills den är fast och krämig, ca 1 – 3 dagar.

När ympen är färdig rörs den ned i honungen som ska ympas.  Rör ordentligt när ympen hälls ner. (Man kan blanda lite okristalliserad honung i så går det lättare att blanda den.)

Rör gärna 1-2 gånger i honungen under tiden ympen blir färdig.

Honungen kan stå i kärlet tills den är färdig att hällas på burk men den får inte stå för varmt – helst inte mer än 10 grader varmt.

Man kan också hälla den på burk direkt men då måste burkarna stå i ca 10 grader  1 – 2 dygn.

LYCKA TILL !

Vänliga hälsningar Ragnhild

Recepttabell (enligt ovan)
för YMP av mindre mängd honung än 30 kg.
(Tänk på att YMP starten blir klar snabbare, vid mindre mängd!)

     
TOTAL MÄNGD
HONUNG ATT YMPA

FAST
HONUNG

FLYTANDE
HONUNG

1 kg 10 gram 27 gram
2 kg 20 gram 53 gram
3 kg 30 gram 80 gram
4 kg 40 gram 106 gram
5 kg 50 gram 133 gram
6 kg 60 gram 160 gram
7 kg 70 gram 186 gram
8 kg 80 gram 213 gram
9 kg 90 gram 239 gram
10 kg 100 gram 266 gram
11 kg 110 gram 293 gram
12 kg 120 gram 319 gram
13 kg 130 gram 346 gram
14 kg 140 gram 372 gram
15 kg 150 gram 399 gram
16 kg 160 gram 426 gram
17 kg 170 gram 452 gram
18 kg 180 gram 479 gram
19 kg 190 gram 505 gram
20 kg 200 gram 532 gram
21 kg 210 gram 559 gram
22 kg 220 gram 585 gram
23 kg 230 gram 612 gram
24 kg 240 gram 638 gram
25 kg 250 gram 665 gram
26 kg 260 gram 692 gram
27 kg 270 gram 718 gram
28 kg 280 gram 745 gram
29 kg 290 gram 771 gram
30 kg 300 gram 800 gram