Information om Säker Honung, Honungsbedömning m.m.
YMP TILL 30 KG HONUNG
Ta 3 hg kristalliserad honung + 8 hg okristalliserad, båda ca 20 grader och rör tills blandningen är slät och fin.
Ställ denna (YMP start) sedan i kyl eller sval, ca 10 grader varmt. Rör den väl var 4-8:e timma tills den är fast och krämig, ca 1 – 3 dagar.
När ympen är färdig rörs den ned i honungen som ska ympas. Rör ordentligt när ympen hälls ner. (Man kan blanda lite okristalliserad honung i så går det lättare att blanda den.)
Rör gärna 1-2 gånger i honungen under tiden ympen blir färdig.
Honungen kan stå i kärlet tills den är färdig att hällas på burk men den får inte stå för varmt – helst inte mer än 10 grader varmt.
Man kan också hälla den på burk direkt men då måste burkarna stå i ca 10 grader 1 – 2 dygn.
LYCKA TILL !
Vänliga hälsningar Ragnhild
Recepttabell (enligt ovan)
för YMP av mindre mängd honung än 30 kg.
(Tänk på att YMP starten blir klar snabbare, vid mindre mängd!)
TOTAL MÄNGD HONUNG ATT YMPA |
FAST |
FLYTANDE |
1 kg | 10 gram | 27 gram |
2 kg | 20 gram | 53 gram |
3 kg | 30 gram | 80 gram |
4 kg | 40 gram | 106 gram |
5 kg | 50 gram | 133 gram |
6 kg | 60 gram | 160 gram |
7 kg | 70 gram | 186 gram |
8 kg | 80 gram | 213 gram |
9 kg | 90 gram | 239 gram |
10 kg | 100 gram | 266 gram |
11 kg | 110 gram | 293 gram |
12 kg | 120 gram | 319 gram |
13 kg | 130 gram | 346 gram |
14 kg | 140 gram | 372 gram |
15 kg | 150 gram | 399 gram |
16 kg | 160 gram | 426 gram |
17 kg | 170 gram | 452 gram |
18 kg | 180 gram | 479 gram |
19 kg | 190 gram | 505 gram |
20 kg | 200 gram | 532 gram |
21 kg | 210 gram | 559 gram |
22 kg | 220 gram | 585 gram |
23 kg | 230 gram | 612 gram |
24 kg | 240 gram | 638 gram |
25 kg | 250 gram | 665 gram |
26 kg | 260 gram | 692 gram |
27 kg | 270 gram | 718 gram |
28 kg | 280 gram | 745 gram |
29 kg | 290 gram | 771 gram |
30 kg | 300 gram | 800 gram |